English
O nama Programi Download Linkovi Galerija
 
   

Centar za proizvodnju znanja i veština (“KNOW HOW Center”) je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti ličnog, organizacijskog i društvenog razvoja.

Osnovni cilj CPZV je doprinos razvoju inkluzivnog društva, kroz

  • unapređenje ličnih i profesionalnih potencijala i kapaciteta dece, mladih i odraslih,
  • unapređenje kapaciteta nevladinih organizacija i drugih organizacija i institucija u okruženju,
  • osnaživanje lokalne zajednice i promociju partnerstva i umrežavanja na svim nivoima
  


 
ŠTA JE CENTAR ZA RANI RAZVOJ?

 

Od prošle godine radimo na pokretanju Centra za rani razvoj u Novom Sadu, i u septembru će u našim prostorijama početi prve aktivnosti za roditelje i decu uzrasta 0-6 godina.

Prvi Centri za rani razvoj (CRR) u Srbiji otvoreni su od strane Udruženja Roditelj u avgustu 2012. u Beogradu i Nišu sa osnovnim ciljem jačanja roditeljskih kompetencija dece predškolskog uzrasta, posebno dece koja nisu uključena ni u kakav predškolski program (vrtići, školice i sl.). Posle uspešnog pokretanja programa, u maju 2013. otvoren je i treći centar, u Beogradu, sa podrškom lokalne vlasti (Grada Beograda).

Specifičnost rada Centra za rani razvoj jeste što aktivnosti koje se u centru odvijaju podrazumevaju istovremeno učešće roditelja i deteta, ali i taj što program tematski pokriva i uzrast od samog rođenja: pružamo trudnicama i majkama beba podršku vezanu za dojenje, prve dane kod kuće nakon porođaja, a osim toga imamo i program za roditelje i bebe svih uzrasta.

Centar nije alternativa za vrtiće i igraonice i ne obezbeđuje čuvanje dece bez prisustva roditelja. Za razliku od vrtića, centri za rani razvoj podrazumevaju zajedničko učešće dece i roditelja i fokusirani su na ulogu roditeljskih kompetencija u ranom razvoju dece. Vrtići se danas doživljavaju pre svega kao servisi za čuvanje dece – Centri za rani razvoj u prvi plan stavljaju potencijal za rani razvoj deteta u uzrastu do 6 godina, kako kroz stimulisanje detetovih sposobnosti i veština, tako i kroz jačanje roditeljskih veština.

U našim centrima za rani razvoj deci se obezbeđuje mogućnost rane socijalizacije i različitih oblika kognitivne i motoričke stimulacije kroz igru i njihovom uzrastu prilagođene aktivnosti. Istovremeno, njihovim roditeljima će od septembra biti na raspolaganju čitav spektar aktivnosti – savetovanja i predavanja stručnjaka – prilika da razgovaraju sa defektolozima/specijalnim edukatorima i rehabilitatorima različitih profila, psiholozima, pedagozima, pedijatrima, fizijatrima u cilju dodatnog informisanja o svim temama bitnim za razvoj njihove dece, ali i mogućnost da u okviru radionica za roditelje i savetovališta razmene iskustva i mišljenja i porazgovaraju o dilemama i problemima sa kojima se suočavaju prilikom odgajanja dece.

Rad Centra odvijaće se od septembra: radionice 2 puta nedeljno – sredom i subotom od 10.00 do 12.00, tematska predavanja jednom mesečno i savetodavne aktivnosti kontinuirano.

                     

Centri za rani razvoj su mesta gde deca koja nisu u vrtićima mogu da dobiju podsticajnu sredinu za razvoj i gde i roditelji da se informišu i nauče nove stvari. Roditeljima u programu posvećujemo posebnu pažnju jer su oni kako modeli ponašanja za svoju decu i tako i najbitniji faktor za pravilan rast i razvoj. Program centara ima za cilj da informiše i edukuje roditelje kako bi oni mogli da stvore stimulišuću i podsticajnu atmosferu kod kuće. Podrška roditeljima i porodicama dece sa smetnjama u razvoju je u programu Centara za rani razvoj posebno istaknuta.

Rad Centara za rani razvoj ostvaruje se uz podršku kancelarije UNICEF-a u Srbiji.


Svi programi Centra za rani razvoj su besplatni.
KAKO SE PRIJAVITI?

Jedini kriterijum za upis jeste uzrast deteta i činjenica da dete nije upisano u redovan vrtić. Prednost će uz to imati: deca nezaposlenih roditelja, deca sa smetnjama u razvoju i deca iz jednoroditeljskih porodica. Radionice su namenjene roditeljima/starateljima (pod ovim mislimo i na bilo koju odraslu osobu koja vreme provodi sa detetom) i deci starosti 0-6 godina.

Prve prijave počinjemo da primamo od ponedeljka 4. avgusta, na email: ranirazvojnovisad@gmail.com.

Možete da se prijavljujete tokom cele godine. Takođe, i trudnice se mogu prijaviti: njima su od velikog značaja grupe za podršku dojenju, kao i različita stručna predavanja. Dete može da dovede bilo koja njemu bliska osoba koja ga čuva, odnosno provodi veći deo vremena sa njim dok su roditelji na poslu.

Roditelji i deca mogu neograničen broj puta posećivati radionice u skladu sa potrebama i ličnim interesovanjima, jer će se prijave vršiti za svaku radionicu odnosno grupu posebno, do termina održavanja. Ne postoji klasičan upis ili ispisivanje, mogu i poželjno je da dolaze u kontinuitetu, a mogu da se periodično prijavljuju za one radionice koje žele.

Rani razvoj je period velikih prilika, jedinstvenih prilika koje možemo iskoristiti, propustiti ili upropastiti. A treba ih iskoristiti na najbolji mogući način. U prvih 5 godina praktično postavljamo temelje. Možemo postaviti dobre temelje ili loše. Zato moramo i kao društvo biti svesni da su prve godine života deteta najvažnije.

Saznajte više o centrima za rani razvoj ovde


 

Centar za proizvodnju znanja i veština (“KNOW HOW Center ”)
Novi Sad, Bulevar Jovana Dučića 25

Matični broj 28077076
PIB 107476298
Račun: 275-10222161820-77 Societe Generale

Kontakt: 021/300-666-4, 060-565-0-111, cpzvns@gmail.com